U zoekt lesmateriaal over de Antwerpse haven, de logistieke sector of opleidingen tot logistiek bediende

Lesmateriaal logistiek nodig?

U wil uw leerlingen informeren over werken als logistiek bediende in de haven van Antwerpen. U wil hen de mogelijke studiekeuzes en de beroepen tonen en toelichten. Hier vindt u lesmateriaal logistiek en educatieve spellen.

U wil meer weten over studierichtingen logistiek

Of u bent student en op zoek naar een opleiding om als bediende in de logistiek te kunnen starten. Welke jobs zijn er? Wat moet u kunnen en wat mag u verwachten? U vindt hier de meest actuele informatie.

Voor meer info contacteer Hans Majean | t 03 221 73 35 | hans.majean@talentenstroom.be

 

informatie over de logistieke sector en de Antwerpse haven

Een internationale haven zoals die van Antwerpen biedt een brede waaier aan beroepen. Bijna 60.000 mensen zorgen er dagelijks voor transport van goederen: de snelste terminals, de hoogste efficiëntie en de meest inventieve oplossingen voor logistieke uitdagingen vindt u allemaal terug in onze haven, in oppervlakte de grootste ter wereld.

De Antwerpse haven is de tweede grootste haven in Europa. Ze strekt zich uit over de rechter- en linkeroever van de Schelde. De haven is sinds de middeleeuwen de motor van de Antwerpse economie. Waren het ooit handelaars die met bootjes nijverheidsgoederen naar de Antwerpse pakhuizen brachten, tegenwoordig zijn het ’s werelds grootste containerschepen die zorgen dat wij elke dag over (luxe)producten kunnen beschikken.

De laptop die u gebruikt om te chatten, is made in China. De bananen die u eet, komen uit Colombia en de kiwi’s komen uit Nieuw-Zeeland. Elke dag bereiken goederen van over de hele wereld ons land. En worden er vanuit België goederen geëxporteerd. Die rol van wereldhaven zorgt voor enorme werkgelegenheid en toegevoegde waarde.

150.000 mensen verdienen hun brood dankzij de Antwerpse haven en zorgen tezamen voor een toegevoegde waarde van 18 miljard euro. Om economisch nog sterker te worden, blijft de Antwerpse haven zich onderscheiden als polyvalente haven met een clustering van maritieme, logistieke en industriële bedrijven die samen veel lading aantrekken.

De logistieke sector is één van de speerpuntsectoren in Antwerpen.

Interessante links:

Top

Werken als logistiek bediende - in woord en beeld

De logistieke bedrijven in de Antwerpse haven zijn voortdurend op zoek naar talent. Alleen al in de provincie Antwerpen zijn er 1243 logistieke bedrijven en zijn er 21500 bedienden aan het werk.  Geef uw leerlingen alle kansen en laat hen kennis maken met de boeiende wereld van de internationale handel en logistiek.

Top

De gevraagde competenties

Werken in deze sector is een heel afwisselend. Uw dag ziet er nooit hetzelfde uit. Houdt u van variatie en bent u flexibel, dan is dit zeker iets voor u.

 • Wat mag u verwachten van een job  als bediende in de logistieke sector in de haven?
 • Welke competenties verwacht de werkgever van u?
Top

Opleidingsaanbod

Welke opleiding kiest u voor een job in de Antwerpse haven en logistiek?

 

 

 

Top

Uw klas ontdekt de logistieke sector

Wereld vol Vervoering 2017Jaarlijks organiseert Talentenstroom Wereld vol Vervoering voor laatstejaars middelbaar.  Ze ontdekken er logistieke opleidingen en beroepen.

Dit event helpt uw laatstejaars middelbaar bij hun studie-en beroepskeuze. Leerlingen uit 6TSO studiegebied Handel, 7BSO Kantoor/Logistiek (bediendeprofiel) en 6ASO Economie, krijgen informatie en tips over verder studeren en werken in de logistiek en in de haven van Antwerpen. Stuur ons gerust een mail als u alles wil weten over de eerstvolgende editie.

Meer info: Hans Majean, 03 221 73 35, hans.majean@talentenstroom.be

JongeHaven500x500

Leerlingen uit de 3de graad SO en 1ste graad SO kan u bij het Havencentrum vertrouwd maken met de Antwerpse haven, de activiteiten in de haven en de daarbij horende beroepen.

Meer info: Vicky Leloup, t 03 250 61 61.

 

 

 

Engage+

U wilt uw leerlingen concreet laten kennismaken met een Antwerpse logistieke onderneming en met haar activiteit, met de jobs en de inhoud van de functies? Met ENGAGE+ leert uw klas een logistieke onderneming van binnenuit kennen.

Elk bedrijf zoekt andere competenties in functie van zijn bedrijfsprocessen. ENGAGE+ brengt uw klas in contact met toekomstige werkgevers. De leerlingen krijgen een realistisch beeld van werken in de logistieke sector mee. Zij leren hun kennis en vaardigheden juist inschatten terwijl toekomstige werkgevers zicht krijgen op de competenties van schoolgaande jongeren.

Meer info: Terry Van Doosselaere, t. 03 338 68 92, terry.vandoosselaere@stad.antwerpen.be

 

Top

Educatief materiaal

Meer info: Hans Majean, t 03 221 73 35, hans.majean@talentenstroom.be

 

Top

Educatieve spellen

Al deze spellen hebben linken naar fairtrade, internationale handel of de transportsector.

Lager Onderwijs

 • Areyouwaterproof? brengt de maritieme wereld naar uw klas. De leerlingen worden kapitein, hoofdwerktuig- kundige en matroos. Samen volbrengen ze drie reizen.
 • Alle hens aan dek. Uw leerlingen worden binnenvaartondernemer. Via opdrachten ontdekken ze samen de mogelijkheden van de binnenvaart.

1ste graad Secundair Onderwijs

 • Hoezo is een maritiem lessenpakket, ruimer dan alleen binnenvaart, voor leerlingen +12 jaar
 • Het Chocoladetraject is een spel waar leerlingen uitzoeken welk transport nodig is om een hoopje Afrikaanse cacaobonen – na vele omzwervingen door Europa – af te leveren als lekkere chocolade in de winkelrekken. Gratis te bekijken en te downloaden.
 • Met Bar el Mundo leren leerlingen over de reis die producten afleggen voor ze in de winkel liggen, de werking van de haven van Antwerpen, eerlijke handel, waterverbruik en voedselverspilling. Een spel dat zich afspeelt op en rond het Eilandje (Antwerpen) met opdrachten via tablet.

3de graad Secundair Onderwijs

 • TLT International gaat over de boeiende wereld van de internationale handel, vervoer en logistiek.

Algemeen

 • “Vrachtwagen” spellen. Naast lespakketten is er het populaire klasspel ‘de verdwenen vrachtwagenchauffeurs’, de TruckXperience en spellen waar je zelf de vrachtwagenchauffeur bent. Deze spellen bestaan ook in het Frans, conducteur de poids lourds, een tip voor creatieve taalleerkrachten. De papieren versies van de lespakketten zijn nog verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.
 • Gebruik de juiste incoterms. Incoterms vereenvoudigen de internationale handel als alle contractanten de juiste incoterms gebruiken. Met deze app vergroten uw leerlingen hun kennis van incoterms.
 • My DC. Serious Logistics Games stelt logistieke business games beschikbaar om de kennis over logistiek in praktijk aan te leren in uw klas. (ontwikkeld door Thomas Moore samen met RTC).
 • “ruimte voor competenties”, “het interimspel” en “stevig in de steigers” zijn spellen om met uw klasgroep te spelen en hun competenties te ontdekken, ze in kaart te brengen en ze in te zetten. Deze spellen kan u kopen of ontlenen – met of zonder begeleiding. Meer info via www.aanstokerij.be, die deze spellen ontwikkelt.

Meer info: Hans Majean, t 03 221 73 35, hans.majean@talentenstroom.be

Top

NIEUWE spellen

Nieuw en Goed Bevonden door onze tester!

 • Transfreight Game (doorklikken op “speel met ons”). Dit spel maakt de suggestie een laadspel te zijn, of is het toch een taalspel?
 • Test uw kennis over Incoterms, al is het geen makkelijke quiz.
 • Kan je de grote wereldhavens terugvinden op een wereldkaart?

Meer info: Hans Majean, t 03 221 73 35, hans.majean@talentenstroom.be

Top

Neem deel aan

Top

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Talentenstroom
Talentenstroom is een partnerschap van:

Webdesign by Antenno