Bereid je voor op een jobbeurs in 10 stappen

Proficiat! Jij weet wat de voordelen van een jobbeurs zijn en hebt al een eerste stap gezet in de richting van jouw droomjob!

In 10 stappen bereid je je beursbezoek goed voor. Doorloop ze één voor één en jij zal een onvergetelijke indruk achterlaten.

Veel succes!

1. Doe onderzoek: weet wie je voor je hebt

 • Welke bedrijven zijn aanwezig?
 • Welke vacatures hebben ze en wat spreekt je aan?
 • Welke bedrijven wil je bezoeken en wie werkt er? Ken je toevallig iemand die de HR manager of bedrijfsleider kent? Het werkt om mensen te kennen, maar maak er geen misbruik van.
 • Welke workshops wil je zeker volgen?

2. Plan je bezoek

 • Waar is de beurs en hoe geraak je er? Reserveer indien nodig.
 • Neem voldoende tijd voor onvoorziene omstandigheden.
 • Maak een planning op zodat je zeker iedereen kan zien die op je verlanglijstje staat

3. Verbreed je interesse

 • Niet alleen de bekende bedrijven, maar ook de iets kleinere en onbekende bedrijven kunnen voor jouw carrière interessant zijn. Een jobbeurs draait er immers om dat je op korte tijd in contact komt met zoveel mogelijk toekomstige werkgevers. Profiteer er dan van.

4. Zorg voor een virtueel visitekaartje

 • Heb je nog geen LinkedIn profiel? Maak dan een LinkedIn account aan.
 • Heb je al een profiel? Zorg ervoor dat je profiel zo volledig mogelijk is ingevuld en relevante informatie bevat voor de jobs waarvoor je op de beurs wil solliciteren.

5. Check je sporen op sociale media

 • Google jezelf
 • Onderzoek wat mensen van jou terugvinden op Facebook: wijzig je instellingen indien nodig!

6. Neem voldoende CV’s mee.

 • Neem voldoende CV’s mee en zorg dat ze er picobello uitzien: lees hier CV tips.

7. Let op met referenties

 • Gebruik ze alleen als je zeker bent dat ze in jouw voordeel werken!

8. Ken jezelf

Hou jij ervan vooraf duidelijk te weten welke taken je te wachten staan zonder dat daar al te veel van wordt afgeweken? Of mag het voor jou juist wat losser en veelzijdiger en ben jij best bereid in te springen of een ander takenpakket op te nemen als dat je job boeiender maakt of je sneller hogerop kan brengen?

Als je van structuur houdt, ben je waarschijnlijk beter af in een groot bedrijf met een hiërarchische structuur waar iedereen een goed omlijnd takenpakket heeft. Hou je wel van een beetje chaos en een takenpakket dat kan wijzigen afhankelijk van de omstandigheden, dan is de kans groot dat jij je beter zal voelen in een klein bedrijf met een vlakke structuur.

Let op: er zijn ook grote bedrijven met een vlakke structuur of kleine bedrijven met veel hiërarchie! Bereid je voor op sollicitatievragen als ‘Wat zijn jouw zwaktes?’ en ‘Wat zijn jouw sterktes?’.
Denk hier over na, maar probeer ook niet té origineel uit de hoek te komen. Gewoon eerlijk zijn stellen de werkgevers nog het meest op prijs.

9. Wil je je carrière een nieuwe wending geven?

Heb je interesse in een job maar kan je niet de gevraagde kwalificaties voorleggen? Voel je je geroepen voor een job en ben je van mening over de nodige capaciteiten te beschikken?

Als je geen vanzelfsprekend profiel hebt voor de functie die je interesseert, kan je zorgen dat je cv je niet hindert om toch in aanmerking te komen. Door je vaardigheden eerlijk en overtuigend te herkaderen.  Aliza Licht gelooft dat iedereen zijn vaardigheden in een ander kader kan presenteren om toch in aanmerking te komen voor een boeiende job.

 • Zorg ervoor dat je de job goed begrijpt! Er wordt van je verwacht dat je weet wat de job waarvoor je solliciteert, inhoudt. Probeer je jezelf te herpositioneren of valt de job buiten je comfortzone dan is het nóg belangrijker dat je door en door begrijpt wat de job inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Als je weet wat de werkgever verwacht dan zal het gemakkelijker zijn om duidelijk te maken dat je op jouw manier die verwachtingen kan inlossen. Je kan hun bedenkingen sneller weerleggen en je kwaliteiten benadrukken.
 • Verander je niet alleen van job maar ook van sector, benadruk dan enkel de vaardigheden die je hebt opgedaan in je vorige job die écht iets in je nieuwe job kunnen betekenen.
 • De kunst is je profiel en je achtergrond in jou voordeel uit te spelen. Hoe kan jij met je eigen ervaringen, persoonlijke aanpak en unieke ideeën een meerwaarde zijn voor het bedrijf en de job? Geef de juiste draai aan je verhaal, dan kan je je voorbije loopbaan wel in je voordeel laten werken. Het is voor bedrijven soms wel goed om eens iemand met een ander perspectief en frisse ideeën aan te werven, zo blijven ze dynamisch. Jouw tekort aan ervaring zorgt er voor dat je met een open geest naar hun bedrijf kijkt, waardoor het geen tekort is maar eerder een pluspunt. De uitdaging zit ‘em in het kaderen en verkopen van je profiel.
 • Wees eerst zelf overtuigd van je eigen kunnen. Dan pas overtuig je potentiële werkgevers.

Ja, je moet de juiste vaardigheden hebben om de job uit te oefenen, maar “snel leren” en “nieuwsgierig zijn” en “ambities hebben” zijn ook skills die worden geapprecieerd.

Denk je dat jij de ideale kandidaat bent voor de functie? Solliciteer met de ervaring en skills die je hebt. Laat een te gedetailleerde functiebeschrijving je niet afschrikken. Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen.

10. Het gaat erom te netwerken tijdens een jobbeurs

 • Laat je CV achter
 • Persoonlijke indruk is belangrijk
 • Wees professioneel tot op het einde!

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Talentenstroom
Talentenstroom is een partnerschap van:

Webdesign by Antenno